Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022

Φωτιά Πυροσβέστες! Πάλι καιγόμαστε

 

Καλές οι φωτογραφίες, αλλά και ολίγη επικαιρότητα, δεν βλάπτει…

Σήμερα έχουμε απόψεις και σχόλια για το ζεστό-καυτό καλοκαιράκι, δεκαπενταύγουστος έρχεται γαρ. Σκέψεις για αυτά που πληροφορηθήκαμε, ζήσαμε, κάψανε, πονέσαμε. Μνήμες αγάπης για αυτούς που φύγανε, και ευχές για όσους φεύγουν...φίλους, αλλά και εχθρούς, ειδικά για αυτούς.

Αρχικά η ζέστη έφερε πάλι τις φωτιές, λένε.

 Και πάλι 2022, Ιούλιος,  και η Ελλάδα έγινε μπουρλότο. Αεροπλάνα πέφτουν, ελικόπτερα χάνονται, και πυροσβέστες, και μωρά, και περιουσίες, και σπίτια, και καλιέργιες. Μιλάμε για συντέλεια?

Ε, καλά ντε, πως κάνετε έτσι; βοήθησαν και μερικοί “καλοί” άνθρωποι.

Οι κάτοικοι ειδικά της βόρειας Εύβοιας, της Βαρυμπόμπης, του Τατοΐου και οι άλλοι κατακαημένοι  τους ευχαριστούν, με απεριόριστη οργή και αγανάκτηση φυσικά.

Γεγονός από σύμπτωση; η Ελλάδα στις 4 Αυγούστου καιγόταν και πάλι. Είμαστε στις 18 /07/ και η 4η 08 πλησιάζει. Λέτε πάλι;

Τα ΜΜΕ βρήκαν θέμα για αρκετές ημέρες. Πήραν φωτιά οι τηλεοράσεις! Υπερθέαμα να δείτε! Δράση, φωτιστικά εφέ, πυροσβέστες, ελικόπτερα, δηλώσεις, από όλα είχε το πρόγραμμα. 

Οι ειδήσεις κάθε ημέρα έχουν "θαυμάσια νέα": Ουκρανία, καύσιμα, αέριο, αεροπλάνα πέφτουν, παρεγγελιές, ΔΕΗ που αλλάζει τα φώτα, και κάποιοι εκεί που φτήνουν εκεί πάνε και γλύφουν κλπ

Και τώρα;

Τώρα περιμένουνε τις βροχές, για να κλείσουν τα ρέματα, και τις αποζημιώσεις για να κλείσουν οι πληγές.

Η ζέστη, οι φωτιές  οι μετακινήσεις πληθυσμών, εγχώριων και εισαγόμενων, έφεραν ελλείψεις, ζήτηση και ανατιμήσεις. Ήταν μόνο η αρχή. Πληροφορίες τώρα λένε πως: η ΔΕΗ θα μας αλλάξει τα φώτα!

Ήταν όμως και παραμένει θέμα στη καθημερινή ενημέρωση ο Covid και οι μεταλλάξεις.

 Όσοι κατάφεραν να πάνε διακοπές, ή θα επιστρέψουν σύντομα λόγω κόστους, θα επέστρεψουν μαυρισμένοι, φορτωμένοι αναμνήσεις, φωτογραφίες, και ελαφρωμένο πορτοφόλι.

Αυξημένο καταγράφεται πάλι το φορτίο του υιού στα λύματα, από ότι μας ενημερώνουν τα ΜΜΕ.

Τα ρεπορτάζ της μεγάλης εξόδου, με τις ουρές και τις μάσκες δεν με έπεισαν για την άνεση και χαλαρότητα των διακοπών. Τρομαχτικές ήταν και οι παραλίες τίγκα στο κόσμο! Οι εικόνες και πάλι μίλησαν μόνες τους. Είδαμε ουρές λες και ζούσαμε στη κατοχή.

Οι εξοδούχοι, πήρανε φωτογραφίες και τράβηξαν βίντεο για να έχουν απόδειξη ότι πήγανε κάπου και περάσανε καλά  με τη παρέα. Κάποιοι πήγαν μόνοι εκτάκτως, για αλλαγή. Ε, και λίγο ξύλο στο πρόγραμμα δεν βλάφτει...

Γέμισαν και οι λογαριασμοί στο Facebook με αναρτήσεις, φωτογραφίες, και καινούριες προσκλήσεις φιλίας…

Βλέπω όμως τις φωτογραφίες σήμερα, κι ως φωτογράφος, αναρωτιέμαι τι στο καλό βρίσκουν οι άνθρωποι με τις πειραγμένες - στημένες φωτογραφίες! Κάτι μου διαφεύγει;

Ωραία τα νησιά μας δε λέω, αλλά οι μισθοί είναι σε πλήρη αντίθεση με το κόστος μετακίνησης διαμονής και διατροφής.

Σημαντική συμβουλή: ένα έχω να πω και να το λάβετε σοβαρά υπ’ όψη. Αν δεν επισκεφθείτε ένα νησί μας το χειμώνα, ή την άνοιξη, και ειδικότερα λίγο πριν τη πρωτομαγιά, δεν έχετε δει τίποτα!

Πολλά τα ρεπορτάζ των ΜΜΕ από τις παραλίες, και όπως πάντα πλάνα και φωτογραφίες με τα όμορφα μπούστα των γυναικών, και τα οπίσθια με τα στριγκάκια. Πλήρης η αξιοποίηση της ψηφιακής φωτογραφικής του κινητού τηλεφώνου, δε λέω, χάρμα οφθαλμών, αλλά όχι πάντα.

Οι αρνητές που διαμαρτύρονται, χάθηκαν. 

Πάλι πράσινοι και βένετοι, ολυμπιακοί και παναθηναϊκοί, χριστιανοί και μουσουλμάνοι.

Το “θαυματουργό” νεράκι του Καματερού πάλι θα μας σώσει; Η ιστορία κάνει κύκλους, και προβάλλονται επιχειρήματα εκατέρωθεν. Αυτό ξεχάστηκε!

Τελικά, η κοινή λογική δεν ήταν ποτέ κοινή.

Ξεκινάει όμως σαν κοινή, και καταλήγει πόρνη πολυτελείας!

Έφυγε και  ο ¨παγκόσμιος Έλληνας¨ ο Μίκης , ο επικός μουσικός ο συνθέτης του λαού. Μα έφυγαν κι άλλοι πολλοί, πάνω από 30.000 θύματα του covid, και δεν ξέρουμε πόσοι ακριβώς στη θάλασσα και στο πόλεμο βοιοτερα από εμάς.

και στην ΕΕ ετοιμάζονται για βαρύ χειμώνα, και ποιός φταίει για αυτό; Την απάντηση να τη δώσει ένας λογικά σκεφτόμενος, αν υπάρχει.

Βρήκανε τεράστιο θέμα τα ΜΜΕ από τις  2 του Σεπτέμβρη, είναι 10 σήμερα, και συνεχίζουν. Μια υπερβολή σχολίων δίχως όριο. Ούτε να πεθάνει δεν μπορεί και να ταφεί με την ησυχία του κανένας! Ωστόσο, ελάχιστοι, ίσως και ουδείς στα ΜΜΕ έκανε αναφορά στο πολιτικό-συγγραφικό του έργο όπως πχ “η Σπίθα”. Γιατί;

Δέκα του Σεπτέμβρη του 21. Ασχολούνται οι ειδήσεις με τα διεθνή θέματα των τελευταίων ημερών, ανάφεραν αρκετά για τους ολυμπιακούς και τους αθλητές μας και  λίγα για τους παραολυμπιακούς νικητές μας. Τα σκάνδαλα στον αθλητισμό ξεπεράστηκαν το 22 από αυτά του θεάτρου.

Ένα θέμα τεράστιο, συντριπτικό για το έθνος μας,  που είναι τα παιδιά μας, τα νήπια, και τα πρωτάκια που ήταν και πάλι πολύ λιγότερα, πέρασε στα ψηλά.

Στα ψηλά πέρασε την άνοιξη το πανελλήνιο συνέδριο για την υπογεννητικότητα και πάλι. Ένα τρομερά επείγον και χρήσιμο συνέδριο, που αναβλήθηκε, ακυρώθηκε πριν αρχίσει!

Θυμάται κανείς το Τζιμάκο; γ…… γιατί χανόμαστε;

Έτσι, απλά, για την ιστορία: παρακολούθησα και θυμάμαι σαν τώρα το 2ο και το 3ο πανελλήνιο συνέδριο για τον οικογενειακό προγραμματισμό (1974 ή 1975). Αυτό που δεν άλλαξε ως τώρα είναι πως λιγοστεύουμε ακόμη. Και είναι για τους ίδιους ακριβώς λόγους,. Απλά προστέθηκαν τα  τροχαία και ο Covid.

Η Ελλάδα βρίσκεται τελικά σε διαρκή πόλεμο, με τους Έλληνες!

Θλίβομαι σήμερα που φεύγουν οι γέροι μας γιατί είναι σοφότεροι και πλέον ευάλωτοι.

Θλίβομαι όμως περισσότερο για τους νέους μας. Τώρα το ζευγάρωμα και η αναπαραγωγή μας ως έθνος γίνονται ακόμη ποιο δύσκολα. Μήπως τελικά είμαστε άχρηστοι; Μήπως πας μη Έλλην δεν είναι βάρβαρος;

Η αμφιβολία είναι αρχή της σοφίας, λένε.

Και να πάλι στις τηλεοράσεις οι Ταλιμπάν. Οι γυναίκες τους με τα υπέροχα μάτια (εξ ου και η μπούρκα)  διαφωνούν ριζικά με τη “πολιτική” τους. Αυτοί τις θέλουν ασφαλισμένες και σκλάβες στο σπίτι. Έτσι Αφγανιστάν, Ταλιμπάν, βία και γυναίκες έγιναν πάλι θέμα στα ΜΜΕ.

Αλλά και πάλι η βία κατά των γυναικών. Βρε παιδιά λάθος κάνετε, οι γυναίκες, δεν είναι χταπόδια.

Αναρωτιέμαι: εμείς εδώ στην ιστορική χώρα της δημοκρατίας, της ισότητας, της φιλοσοφίας, σε τι θέση και πόση εκτίμηση έχουμε πραγματικά για τα θηλυκά μέλη της  κοινωνίας μας;

Παρακαλώ, σκεφτείτε πολύ πριν απαντήσετε. Ρωτήστε μια  κοπέλα, κάποια μητέρα,μια  εργαζόμενη ειδικά στον ιδιωτικό τομέα, που είναι και η πλέον, "προνομιούχα"! Κοιτάξτε τη κατάντια των reality, τίποτα άλλο.

Οκ δεν είμαστε Ταλιμπάν, ωστόσο η γυναίκα είναι ο νέγρος του κόσμου, όπως είπε και ο Λένον.

Για κάποιο ιστορικό και κοινωνικό λόγο, αυτοί εκεί πράττουν έτσι εδώ και πολλά χρόνια. Εμείς, οι πολιτισμένοι, οι Έλληνες, οι Ευρωπαίοι, τι ακριβώς παριστάνουμε?

Η χώρα αυτή είναι άγρια, αφιλόξενη, ξερή (για εμάς). Όμως εκεί ζουν και επιβιώνουν, κι ας μη το θεωρούμε αυτό εμείς ζωή.

Καμιά σχέση δεν έχει το Αφγανιστάν με τους δικούς μας “οικονομικούς και τεχνητούς Παραδείσους”!

Ή μήπως έχει;

Γιατί υπάρχει τόσο ενδιαφέρον από τους γείτονες και τα ΜΜΕ; Τώρα τους έπιασε κόψιμο για τις Αφγανές;

Τέλος, και να μη χαθούμε.

 

Γιάννης Γλυνός

Αρχική ανάρτηση Σεπτέμβριος 2021

Βελτείωση Ιούλιος 2022

Δεν υπάρχουν σχόλια: