Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2013

Από τη Κολωνία, με αγάπη

Για τους επισκέπτες του blog από τη Γερμανία, έχω αναρτήσει αυτές τις φωτογραφίες από τη έκθεση: "Photokina 2008".
Ήταν πραγματικά ημέρες φωτογραφικής γιορτής, με πολύ καλές αναμνήσεις.

All photos by John Glynos: you may copy only for personal useAll photos by John Glynos / φωτογραφίες Γιάννης Γλυνός.

Γνωρίζω για τους Γερμανούς μόνο από τις 5-6 επισκέψεις από το 1998 μέχρι και το 2008 και για, 2-4 ημέρες κάθε φορά. Τα άλλα είναι από όσα έχω διαβάσει, ή διαβάζω.
Έχω δει και φωτογραφίσει μόνο στις πόλεις: Βερολίνο, Φραγκφούρτη, Κολωνία. 
Λίγα πράγματα δηλαδή. Ωστόσο η τάξη και η καλή διάθεση του κόσμου στο δρόμο μου έκαναν εντύπωση. Καμιά απολύτως σχέση με τους "κακούς" και "ψυχρούς" Γερμανούς που έχω δει στο κινηματογράφο, ή που έχω διαβάσει. Τυπικοί, καθαροί, μεθοδικοί, τηρούν τα όρια και τους νόμους οι Γερμανοί. Οι άλλοι που ζουν εκεί; άστα να πάνε...
Το κόστος των πραγμάτων στα Σ.Μ. ήταν 25-30% χαμηλότερο για τα ίδια προϊόντα από ότι στην Αθήνα. Μόνο το 2008 παρατήρησα άστεγους στη Dom και το πρωί η πλατεία ήταν βρώμικη. Μετά τις 9 το πρωί όμως όλα ήταν καθαρά, άθικτα λες.
Η Κολωνία έχει  ένα πολύ καλό ζωολογικό κήπο, κυκλοφορούν και πάρα πολλά ποδήλατα. Είναι μια πόλη οργανωμένη κυκλοφορικά με ομόμκεντρους (περίπου) κύκλους-δακτυλίους, με μετρό αλλά κυρίως τακτικό τραμ (επίγειο). 
Το ποτάμι διασχίζει τη πόλη και προσφέρει θέα για φωτογραφίες και οπτική ανάπαυση. Μπορείς να βαδίσεις δίχως εμπόδια με μεγάλο διασκελισμό σε όλες τις πόλεις, ειδικά στη Κολωνία, καλύπτοντας πάνω από 4,5 χιλιόμετρα την ώρα. Διαθέτει πολλά αγάλματα , όμορφα παλιά κτήρια, πολλές φωτογραφικές γωνιές, προσφέρεται για φωτογραφία δρόμου γενικά. 
Αν ποτέ βρεθείτε στη Dom, θα πρέπει να ακούσετε μια λειτουργία, και μια μουσική εκδήλωση-συναυλία με κάθε τρόπο. Μιλάμε για μοναδικές ακουστικές εμπειρίες, πέρα από το θεολογικό  και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. 
Από το Βερολίνο, έχω μόνο όμορφες μνήμες, θα βρω φωτογραφίες κάποια στιγμή και θα σας τις δείξω. Θαυμάσια πόλη.
Η Φραγκφούρτη και εκεί που έμεινα, (ήταν οι ημέρες που πέσανε οι δυο πύργοι) μου άφησε ανάμεικτες αναμνήσεις. Άνετη βιομηχανική, σύγχρονη πόλη, το βράδυ όμως η περιοχή μας ήταν απλησίαστη... 
Αν πάτε στη Γερμανία, πάρτε μαζί σας φωτογραφική μηχανή ό,τι νάναι, κατά προτίμηση ρεφλεξ, εφεδρικές μπαταρίες, φορτιστή, κάρτες μνήμης, όσα περισσότερα, τόσο ποιο καλά. Η Γερμανοί εκτιμούν τη φωτογραφία, έχουν πάρα πολές σχολές, βιομηχανία, μουσία, γκαλερύ, εκθέσεις. Κανείς ποτέ δεν με ενόχλησε στο δρόμο, ή αλλού όταν φωτογράφιζα. Θα χρειαστείτε ένα ελαφρύ πλαστικό αδιάβροχο, καλού-κακού. Αν το δελτείο καιρού το βράδυ, ή το πρωί, πει ότι 8-9 το πρωί θα βρέχει και μετά θα έχει αραιή συννεφιά, να είστε σίγουροι ότι έτσι θα γίνει.
Αυτά ξέρω, αυτά θυμάμαι.Ίσως και να είναι θέμα διάθεσης αφού ήμουν κάτι σαν "τουρίστας" με όλα τα έξοδα πληρωμένα.
Μόνο στην Ελλάδα τελικά τραβάνε οι φωτογράφοι "των παθών τους το τάραχο"...

Αν θέλετε περισσότερες φωτογραφίες, μπορείτε να επισκεφθείτε και ένα blog κάτω από τη σκέπη και φιλοξενία του Wordpress. Κάντε κλικ στο σύνδεσμο για να μεταφερθείτε... http://glynosphotogallery.wordpress.com/once-upon-the-time-photokina/


Δεν υπάρχουν σχόλια: